Monday, September 2, 2013


                    GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS


ANSWERS IN BLUE COLOR


1. The treaty of Mangalore was signed between?
(a) The English East India Company and Haidar Ali
(b) The English East India Company and Tipu Sultan
(c) Haidar Ali and the Zamorin of Calicut
(d) The French East India Company and Tipu Sultan
2. The Venetian traveler who travelled with his wife and reached Vijayanagar around 1420 was?
(a) Athanasius Nikitin
(b) Nicolo de Conti
(c) Ibn Batutan
(d) Ferishta
declared the ‘Cricketer of the Twentieth Century’ by the ICC?(a) Shane Warne(b) Kapil Dev(c) Sunil Gavaskar(d) Brian LaraAnswer: Shane Warne
4. 2018 FIFA World Cup would be held in:
(a) France
(b) Russia
(c) Qatar
(d) Netherlands
5. Vijender Singh is associated with which one of the following games?
(a) Boxing
(b) Shooting
(c) Athletics
(d) Badminton
6. First Afghan War took place in:
(a) 1839
(b) 1843
(c) 1833
(d) 1848
7. The desert that lies on the boundary between India and Pakistan is?
(a) Gobi
(b) Thar(c) Sahara(d) None of these Answer: Thar
8. The ‘Cannes Award’ is given for excellence in which field?
(a) Films
(b) Journalism
(c) Literature
(d) Economics
9. The Shanti Swarup Bhatnagar Award is given by which of the following organizations?
(a) Council for Scientific and Industrial Research
(b) Indian Council for Agricultural Research
(c) Indian National Science Academy
(d) ISRO
10. Who wrote the book ‘Origin of Species’?
(a) Charles Darwin
(b) Morgan
(c) Malthus
(d) Mendel
11. The first President of India was?
(a) Mr. Sanjiva Reddy
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Dr. V.V Giri
(d) Dr. Zakir Hussain
12. Which of the following was Satyajit Ray associated with?
(a) Classical Music
(b) Commercial Art
(c) Film Direction
(d) Classical Dance
13. The most commonly used bleaching agent is?
(a) Alcohol
(b) Carbon dioxide
(c) Chlorine
(d) Sodium Chloride
Answer: Chlorine
14. The gas used for artificial ripening of green fruit is?
(a) Ethylene
(b) Ethane
(c) Carbon dioxide
(d) Acetylene
15. Light year is a unit of?
(a) Time
(b) Distance
(c) Light
(d) Intensity of light
16. Magnetism at the centre of a bar magnet is?
(a) Minimum
(b) Maximum
(c) Zero
(d) Minimum or Maximum
17. Inside an aeroplane, flying at a high altitude?
(a) The pressure is the same as that outside
(b) Normal atmospheric pressure is maintained by the use of air pumps
(c) The pressure inside is less than the pressure outside
(d) Normal humidity and partial vacuum are maintained
18. The most important ore of aluminium is?
(a) Bauxite
(b) Magnetite
(c) Haematite
(d) Monazite
19. Who has scored the most runs in a single First-class innings?
(a) Hanif Mohammad
(b) Brian Lara
(c) Sir Donald Bradman
(d) Sachin Tendulkar
20. The members of Lok Sabha are?
(a) Directly elected by the people
(b) Indirectly elected
(c) Nominated
(d) Partly elected and partly nominated
 21. Glycogen synthetase is increased by:
(a)Insulin
(b)Epinephrine
(c)GH
(d)Cortisone
22. The commonest 1 gG with maximum individual variation is:
(a)1g G2
(b)1g G4
(c)1g G3
(d)1g G1
23. The incubation period in filariasis is:
(a)1-2 months
(b)1-2 years
(c)5-10 months
(d)1-2 weeks
24. The incidence of infectious cases of Leprosy in India is:
(a)30%
(b)10%
(c)20%
(d)50%
25. All are oncogenic viruses EXCEPT:
(a)Reo virus
(b)Human papilloma virus
(c)Retro virus
(d)EB virus
26. Which toxin of streptococcus cause Chemolysis?
(a)Streptolysins
(b)Hyaluronidase
(c)Streptodarnanse
(d)Streptolysin
27. Good Pasteur’s syndrome is an example of which type of immunological injury?
(a)Type II
(b)Type IV
(c)Type III
(d)Type I
28. Classical pathway activation requires which ion?
(a)Magnesium
(b)Zinc
(c)Calcium
(d)None of these
29. Communist international may be classified as an institution in the class:
(a)Political
(b)Economic
(c)Cultural
(d)Social
30. Smallest DNA virus is:
(a)Adeno virus
(b)Pox virus
(c)Parvo virus
(d)Herpes virus
31. Opacity around colonies of Clostridium per fringes is due to:
(a)Lecithinase
(b)Cytokinin
(c)Demolace
(d)Theta toxin
32. Thymoma is associated with all EXCEPT:
(a)Hyper gamma globulinemia
(b)Thrombocytopenia
(c)Red cellaplasia
(d)Graves disease
33. Bollinger bodies are seen in:
(a)Cow pox
(b)Small pox
(c)Fowl pox
(d)Chicken pox
34.Generation time of tuberculosis bacillus is:
(a)20 minutes
(b)4 weeks
(c)48 hours
(d)20 days
35. Tyndallization is a type of:
(a)Pasteurization
(b)Lophotrichate
(c)Bipolar
(d)Intermittent sterilization
36. The reaginic antibody is:
(a)IgD
(b)IgG
(c)IgE
(d)IgA
37. The denominator for the breech presentation is:
(a)Coccyx
(b)Femur
(c)Sacrum
(d)Lumbar
38. Which of the following is a fibre in diet?
(a)Pectin
(b)Gum
(c)Hemicelluloses
(d)All of those
39. Recommended daily allowance of Vitamin B12 is:
(a)2 mg
(b)10 mg
(c)5 mg
(d)1 mg
40. Prevalence rate of psychoses in general population is:
(a)2%
(b)3%
(c)5%
(d)1%
41. All of the following are subtypes of schizophrenia, EXCEPT:
(a)Catatonic
(b)Hyberphrenia
(c)Hysterical
(d)Paranoid
42. Foetal kidneys starts functioning from:
(a)12 weeks
(b)10 weeks
(c)20 weeks
(d)16 weeks
43. The most commonly used colloidal solution to treat hypovolemic shock is:
(a)5% albumin
(b)6% hetastarch
(c)6% dextran
(d)Blood products
44. Delusions of guilt are more common in:
(a)Schizophrenia
(b)Mania
(c)Depression
(d)Paranoid disorder
45. Fallopian tube is lined by:
(a)Stratified epithelium
(b)Germinal epithelium
(c)Ciliated epithelium
(d)Columnar epithelium
46. Freud’s name of Freud is associated with:
(a)Oedipal complex
(b)Operant conditioning
(c)Scientific classification of psychiatric disorders
(d)Dreams
47. Who is known for promoting Human treatment of mentally ill?
(a)Fred
(b)Moniz
(c)Pinel
(d)Mesmer
48. The drug of choise for cardiac pain relief is:
(a)Morphine
(b)Demerol
(c)Codeine
(d)Dilauded
49. Xenographs used for value replacement have a viability of about:
(a)4 years
(b)12 years
(c)8 years
(d)2 years
50. Recommended daily dose of niacin is:
(a)4.4 mg/1000 k cal
(b)8.8 mg/ 1000 k cal
(c)6.6 mg/1000 k cal
(d)2.2 mg/1000 k cal
51. The negative feedback on parathormone secretion is by:
(a)Serum phosphorus
(b)Vitamin D3
(c)Serum calcium
(d)All of these
52. Incidence of Bulimia in obesity is:
(a)>5%
(b)>12%
(c)>10%
(d)>1%
53. Which was the first phenothiazine to be used in Psychiatry:
(a)Triflupromazine
(b)Promethazine
(c)Trifluopenazine
(d)Chlorpromazine
54. Which of the following best describes the type of emotional arousal which can improve performance at a task?
(a)High levels
(b)Prolonged intense levels
(c)Intense burst
(d)Low levels
55.Interavtion of a persons constitution and personality with his:
(a)Environment
(b)Financial situation
(c)Work situation
(d)Family
56. RBC’s are enlarged in infection with:
(a)P. malaria
(b)P. vivax
(c)P. falciparom
(d)P.ovale
57. The following are characterized by brady cardiac EXCEPT:
(a)Brucellosis
(b)Yellow fever
(c)Leptospirosis
(d)Typhoid
58. Contact dermatitis is:
(a)Type II
(b)Type IV
(c)Type III
(d)Type I hypersensitivity

Saturday, August 24, 2013

MODEL QUESTIONS


1. Sodium kept in?
Answer: Kerosene
2. Cooking gas contains more than 90%?
Answer: Butane
3. Purest form of Carbon?
Answer: Diamond
4. Bio gas mainly contains?
Answer: Methane
5. The most abundant Alkali metal is?
Answer: Sodium
6. The metal used for Galvanization of Iron sheets?
Answer: Zinc
7. The wire of flash bulb is made up of?
Answer: Magnesium
8. The content of the LPG Cylinder is in the form of?
Answer: Liquid
9. Aspirin was invented by?
Answer: Felix Hoffmann
10. Which catalyst used in the manufacture of Sulphuric Acid?
Answer: Vanadium Pentoxide
11. Which instrument is used for the preparation of Hydrogen Sulphide in the laboratory?
Answer: Kipp’s Apparatus
12. The raw materials from which Rayon is manufactured?
Answer: Cellulose
13. Mercury is a?
Answer: Metal
14. Gases used in cigarette lighters?
Answer: Butane
15. The raw material used in the manufacture of Cement?
Answer: Limestone and Gypsum


1. Who discovered Radium?
Answer: Marie Curie and Pierry Curie
2. The unit of energy or work?
Answer: Joule
3. Photo electric effect was explained by:
Answer: Albert Einstein
4. The particle which is supposed to travel faster than light:
Answer: Tachyon
5. Father of wireless telegraphy?
Answer: Marconi
6. Speed of sound at zero degree Celsius is ........ m/s?
Answer: 331
7. Who was the first to measure the velocity of light?
Answer: Roemer
8. Pitch of a sound depends upon its:
(a) Wave length
(b) Frequency
(c) Amplitude
(d) Overtones
Answer: Frequency
9. Short-sight in human eye can be rectified by:
Answer: Concave lens
10. Instrument used to measure atmospheric pressure?
Answer: Barometer
 11 . What are the constituent elements of sugar?
Answer. Carbon, Hydrogen and Oxygen
12. What is known as Table sugar?
Answer. Sucrose
13. Which sugar is used by the cells as the primary source of energy?
Answer. Glucose
14. Name the sugar which is most commonly present in the fruits?
Answer. Fructose
15. What is also known in the names dextrose and grape sugar?
Answer. Glucose
16. What is known as fruit sugar?
Answer. Fructose
17. What is the sweetest of all naturally occurring carbohydrates?
Answer. Fructose
18. What is the average PH of honey?
Answer. 3.9
19. Which is the leading sugar in the honey?
Answer. Fructose
20. Which is the antiseptic present in honey?
Answer. Hydrogen peroxide
21. What is usually called as paraffin?
Answer. Kerosene
22. Name the Canadian Geologist who invented Kerosene?
Answer. Abraham Pineo Gesner
23. What are the ingredients in Kerosene?
Answer. Carbon and Hydrogen
24. What is the full form of LPG?
Answer. Liquefied Petroleum Gas
25. What is the main constituent in the LPG?
Answer. Propane



DYNASTY AND FOUNDERS



                                   ഭരണകൂടങ്ങളും  കണ്ടുപിടുത്തങ്ങളും 



1. Who founded the Maurya dynasty


Answer: Chandragupta Maurya
2. Who founded the Gupta empire?
Answer: Maharaja Sri Gupta
3. Who founded the Sunga dynasty?
Answer: Pusyamitra Sunga
4. The founder of Kanva dynasty?
Answer: Vasudeva
5. Kadphises founded ........ dynasty.
Answer: Kushana
6. Jayasimha is the founder of ....... dynasty.
Answer: Chalukya
7. Who founded the Satavahana dynasty?
Answer: Simukha
8. The Rashtrakuta dynasty was founded by:
Answer: Dantidurga
9. Vijayalaya founded ........ dynasty.
Answer: Chola
10. The founder of Vakataka dynasty:
Answer: Vindyasakthi

11. The Solanki dynasty was founded by:
Answer: Mulraj
12. Toramana is founder of ......... rule in India.
Answer: Huna
13. Vardhana dynasty was founded by:
Answer: Pushyabhuti
14. The founder of Pallava dynasty:
Answer: Simhavishnu
15. The Slave dynasty was founded by:
Answer: Qutubbdin Aibek

Kerala PSC LDC Notification 2013

kerala Public Service Commission decided to publish the new Lower Division Clerk [LDC] Notification on July 31, 2013. Also decided the Examination Dates and Syllabus. KPSC aims to publish the rank list on March 31, 2015.

 
 
 
GAZETTE DATE: 31/07/2013
CATEGORY NO: 218/2013
NAME OF POST: Lower Division Clerk
DEPARTMENT: Various
SCALE OF PAY: Rs: 9,940 - 16,580
QUALIFICATION: Pass in SSLC Examination or any other equivalent qualification.  AGE LIMIT: 18-36, only candidates born between 02.01.1977 and 01.01.1995 (both dates included) are eligible to apply for the post with usual relaxation to Scheduled Caste/ Scheduled Tribe and Other Backward communities.
 
METHOD OF APPOINTMENT: Direct Recruitment.
LAST DATE OF APPLICATION: September 4, 2013 up to 12.00 Midnight.

How to Submit the Online Application

All the applicants must register their profile through Kerala PSC One time Registration before applying for this post. You can only submit the application form through your one time registration account. After registration you can login to your profile using the user id and password. You can check the latest notifications under the menu ‘Notifications’ and you can apply for any qualified posts by clicking the ‘Apply Now’ Button.

Examination Dates

1. Thiruvananthapuram & Kasaragod - November 9, 2013
2. Kollam & Kannur - November 23, 2013
3. Pathanamthitta & Thrissur - December 7, 2013
4. Ernakulam & Wayanad - January 4, 2014
5. Alappuzha & Kozhikode - January 18, 2014
6. Kottayam & Palakkad - February 8, 2014
7. Idukki & Malappuram - February 22, 2014
8. Departmental Test - March 1, 2014

 

Main Topics of Exam Syllabus:

Part I - Simple Arithmetic and Mental Ability
Part II - General Knowledge and Current Affairs
Part III - General English
Part IV - Regional Language (Malayalam/Tamil/Kannada)




To apply online
www.thulasi.psc.kerala.gov.in/thulasi

Kerala PSC LDC 2013 Application here.

Click Here to Apply Now

 Your feedback is always appreciated. We will try to reply your queries as soon as possible. Please do not spam , Spam comments will be deleted immediately upon our review.