Saturday, August 24, 2013

MODEL QUESTIONS


1. Sodium kept in?
Answer: Kerosene
2. Cooking gas contains more than 90%?
Answer: Butane
3. Purest form of Carbon?
Answer: Diamond
4. Bio gas mainly contains?
Answer: Methane
5. The most abundant Alkali metal is?
Answer: Sodium
6. The metal used for Galvanization of Iron sheets?
Answer: Zinc
7. The wire of flash bulb is made up of?
Answer: Magnesium
8. The content of the LPG Cylinder is in the form of?
Answer: Liquid
9. Aspirin was invented by?
Answer: Felix Hoffmann
10. Which catalyst used in the manufacture of Sulphuric Acid?
Answer: Vanadium Pentoxide
11. Which instrument is used for the preparation of Hydrogen Sulphide in the laboratory?
Answer: Kipp’s Apparatus
12. The raw materials from which Rayon is manufactured?
Answer: Cellulose
13. Mercury is a?
Answer: Metal
14. Gases used in cigarette lighters?
Answer: Butane
15. The raw material used in the manufacture of Cement?
Answer: Limestone and Gypsum


1. Who discovered Radium?
Answer: Marie Curie and Pierry Curie
2. The unit of energy or work?
Answer: Joule
3. Photo electric effect was explained by:
Answer: Albert Einstein
4. The particle which is supposed to travel faster than light:
Answer: Tachyon
5. Father of wireless telegraphy?
Answer: Marconi
6. Speed of sound at zero degree Celsius is ........ m/s?
Answer: 331
7. Who was the first to measure the velocity of light?
Answer: Roemer
8. Pitch of a sound depends upon its:
(a) Wave length
(b) Frequency
(c) Amplitude
(d) Overtones
Answer: Frequency
9. Short-sight in human eye can be rectified by:
Answer: Concave lens
10. Instrument used to measure atmospheric pressure?
Answer: Barometer
 11 . What are the constituent elements of sugar?
Answer. Carbon, Hydrogen and Oxygen
12. What is known as Table sugar?
Answer. Sucrose
13. Which sugar is used by the cells as the primary source of energy?
Answer. Glucose
14. Name the sugar which is most commonly present in the fruits?
Answer. Fructose
15. What is also known in the names dextrose and grape sugar?
Answer. Glucose
16. What is known as fruit sugar?
Answer. Fructose
17. What is the sweetest of all naturally occurring carbohydrates?
Answer. Fructose
18. What is the average PH of honey?
Answer. 3.9
19. Which is the leading sugar in the honey?
Answer. Fructose
20. Which is the antiseptic present in honey?
Answer. Hydrogen peroxide
21. What is usually called as paraffin?
Answer. Kerosene
22. Name the Canadian Geologist who invented Kerosene?
Answer. Abraham Pineo Gesner
23. What are the ingredients in Kerosene?
Answer. Carbon and Hydrogen
24. What is the full form of LPG?
Answer. Liquefied Petroleum Gas
25. What is the main constituent in the LPG?
Answer. Propane



No comments:

Post a Comment