Saturday, August 24, 2013

DYNASTY AND FOUNDERS



                                   ഭരണകൂടങ്ങളും  കണ്ടുപിടുത്തങ്ങളും 



1. Who founded the Maurya dynasty


Answer: Chandragupta Maurya
2. Who founded the Gupta empire?
Answer: Maharaja Sri Gupta
3. Who founded the Sunga dynasty?
Answer: Pusyamitra Sunga
4. The founder of Kanva dynasty?
Answer: Vasudeva
5. Kadphises founded ........ dynasty.
Answer: Kushana
6. Jayasimha is the founder of ....... dynasty.
Answer: Chalukya
7. Who founded the Satavahana dynasty?
Answer: Simukha
8. The Rashtrakuta dynasty was founded by:
Answer: Dantidurga
9. Vijayalaya founded ........ dynasty.
Answer: Chola
10. The founder of Vakataka dynasty:
Answer: Vindyasakthi

11. The Solanki dynasty was founded by:
Answer: Mulraj
12. Toramana is founder of ......... rule in India.
Answer: Huna
13. Vardhana dynasty was founded by:
Answer: Pushyabhuti
14. The founder of Pallava dynasty:
Answer: Simhavishnu
15. The Slave dynasty was founded by:
Answer: Qutubbdin Aibek

No comments:

Post a Comment